Pestrec mariánsky a jeho vplyv na pečeňPestrec mariánsky a jeho vplyv na pečeň

Pestrec mariánsky a jeho vplyv na pečeň

Pestrec mariánsky patrí v dnešnej dobe medzi najznámejšie rastliny podporujúce správne fungovanie pečene. Objavme vlastnosti, výhody i vedľajšie účinky tejto rastliny.

Pestrec mariánsky je dvojročná rastlina z čeľade Asteracee, využívaná najmä v medicíne, ktorá rastie v celej stredomorskej oblasti. Dosahuje výšku až 150 cm a vyznačuje sa veľkým počtom tŕňov.

V roku 1986 bol v Spojených štátoch amerických schválený na liečbu najbežnejších ochorení pečene a dnes patrí medzi najznámejšie rastliny podporujúce funkcie pečene.

Silymarín, zmes extrahovaná z pestreca

Užitočné vlastnosti pestreca mariánskeho sú obsiahnuté najmä v zmesi extrahovanej z jeho semien – v tzv. silymaríne, čiže zmesi flavonolignanov, ako napr. oxidu kremičitého, silydianínu, izosilybínu a silykristínu. Táto zmes sa využíva proti škodlivým účinkom mnohých chemických toxínov útočiacich na pečeň, a to hlavne v nasledujúcich prípadoch:

  • alkoholizmus
  • farmakologické produkty a lieky, ktoré sa metabolizujú v pečeni, čím dochádza k jej preťažovaniu
  • nadmerné alebo extrémne stravovanie (ktoré často podstupujú mnohí športovci)
  • detoxikačné dietetické plány (z dôvodu nesprávneho stravovania)
  • toxíny environmentálneho pôvodu
  • vplyv žlčníka

Detoxikačná aktivita pestreca mariánskeho je navyše podporená jeho antioxidačným účinkom, ktorým vplýva na bunky pečene a jej lipidovú membránu, čím predchádza oxidačnému poškodzovaniu (zachytávanie voľných radikálov). Pestrecu sa tiež prisudzuje funkcia znižovania uvoľňovania leukotriénov (prozápalových látok) – preto je už roky známy svojím protizápalovým pôsobením.

Semená pestreca mariánskeho sú zdrojom silymarínu
Semená pestreca mariánskeho sú zdrojom silymarínu

 

Použitie pestreca mariánskeho:

Pestrec mariánsky sa využíva proti všetkým anatomicko-funkčným ochoreniam pečene, má i regeneračný účinok, a napomáha odolnosti buniek voči hepatotoxickým látkam.

Pestrec mariánsky sa môže ako homeopatický liek užívať vo forme sypkého i tekutého extraktu, v podobe kapsúl alebo sušených byliniek. Pri užívaní tiramínu sa pestrec musí užívať so zvýšenou opatrnosťou u pacientov s hypertenziou, pretože tiramín môže spôsobovať zvýšenie srdcovej aktivity a hladiny krvného tlaku. U takýchto osôb je určite výhodnejšie užívať silymarín, extrahovaný priamo zo samotného pestreca mariánskeho. Dlhšie obdobia užívania tohto výťažku môžu značne napomôcť vitálnemu fungovaniu pečene. Semená rozdrvené na prášok sú známe tým, že urýchľujú hojenie rán.

Nielen semená sú užitočné: využitie koreňov a listov

Korene pestreca mariánskeho majú priaznivé febrilné a diuretické vlastnosti; listy zase stimulujú a zvyšujú chuť do jedla. Pestrec sa využíva tiež pri výrobe bylinných likérov.

Prírodná medicína vyzdvihuje najmä hepatoprotektívnu aktivitu (ochranu pečene) pestreca mariánskeho, obzvlášť v kombinácii s ďalšími rastlinami.

Odvar z pestreca mariánskeho

Ak si chceme pripraviť „domáci“ odvar z pestreca, mali by sme dodržať nasledujúci postup: 3 gramy rastliny na 100 ml vody; doporučená denná dávka 2/3 šálky; užívať najmä u osôb trpiacich hypotenziou (nízkym tlakom).

Pestrec mariánsky sa ľudovo označuje aj ako pestrec mliečny a má sa za to, že má laktogénne účinky, preto ho v minulosti užívali aj dojčiace ženy s cieľom zvýšiť tvorbu mlieka.

Vedľajšie účinky

Je potrebné mať vždy na zreteli možné nežiaduce účinky pri užívaní pestreca mariánskeho:

  • laxatívny účinok
  • bolesť hlavy
  • podráždenosť
  • plynatosť
  • dehydratácia (kvôli diuretickému účinku)
Autor: Mara Besacchi, Zdroj: Yamamoto